Molimo Vas Sačekajte !!

Stvaranje Vina

Priča o pravljenju vina

Vinifikacija je skup operacija koje se vrše da se grožđe, odnosno šira transformira u vino. To je prva etapa u proizvodnji vina, dok se u drugoj vino obrađuje i stabilizuje, tj. osposobljava za neposrednu potrošnju ili dalje čuvanje.

vinarija bajilo

Proces pravljenja vina

Umetnost pravljenja vina

Osnov za kvalitetno vino se dešava u vinogradu gde groždje mora da bude zdravo i očuvano.

Korak 1
Berba groždja

Berba počinje krajem avgusta i traje tokom septembra.

Korak 2
Muljanje groždja

Sledeća faza u radjanju vina je muljanje groždja ili proces u kome dolazi do odvajanja bobica od peteljki i listova. Nakon odvajanja od peteljki groždje odlazi u presu u kojoj se obavlja krajnji proces izdvajanja soka.

Korak 3
Fermentacija

Fermentacija je prirodni proces transformacije prirodnog groždjanog šećera u alkohol uz oslobadjanje ugljen dioksida i temperature kao sporednih efekata ovog procesa.

Korak 4
Odležavanje

Odležavanje proces u kome mlado vino sazreva i priprema se za izlazak u svet. Vino može da odležava u malim ili velikim buradima, najčešće od hrastovine, kao i u neutralnim posudama poput posuda od nerdjajućeg čelika.

Korak 5
Flaširanje

Flaširanje se vrši isključivo u bocama od 0.75l, i pušta se da odleži u posebnim prostorijama i uslovima.

Vaš izbor

Crveno ili belo?

  • Belo ili crveno
  • Bermet
  • Cabernet Sauvignon
Prodavnica