Molimo Vas Sačekajte !!

O nama

PODRUM BAJILO

je dugačak 50 metara i odlikuje ga stalna prirodna temperatura od 11 stepeni C u svim vremenskim uslovima i periodima godine, budući da je ukopan u zemlju 30 metara pri samom njegovom kraju

DEGUSTACIJA

U podrumu Bajilo se vina mogu probati i kupiti. Degustacija obuhvata 3-4 vrste vina, uz meze,  pogačicu i sir.

PLANOVI

Naša prodaja trenutnno se vrši isključivo iz podruma za domaće tržište. U planu je u narednih par godina proširenje zasada vinove loze i izlazak na inostrano tržište. Od 2018 godine krećemo u proizvodnju ekoloških sorti vinove loze.

SORTE GROŽDJA

U vinogradima podruma Bajilo se gaje brojne domaće i internacionalne sorte, kao što su: sila, rajnski rizling, portugizer, kaberne sovinjon, probus i mnoge druge.

O porodici i vinogradu

Podrum Bajilo se nalazi u lagumima – podrumima iz 1864. godine u centru istorijskog baroknog  jezgra Sremskih Karlovaca. Porodica Bajilo je dalmatinskog porekla, odakle je u Sremske Karlovce 1966. godine prenela bogatu vinogradarsku kulturu i vinsku tradiciju. Danas vinsku kuću Bajilo uspešno vode i dalje razvijaju treća i četvrta generacija ove vredne porodice, predvođeni Predragom Bajilom, sinovima Petrom i Stevom. Porodica Bajilo je jedan od najvećih proizvođača grožđa u Sremskim Karlovcima. Oni proizvode vina iz sopstvenih vinograda od raznovrnih sorti grožđa, od kojih 65% zasada čine sorte stvorene na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Vinogradi porodice Bajilo zauzimaju površinu od 22 ha i nalaze se na obližnjim padinama planine – Nacionalnog Parka Fruške Gore.

O podrumu

Podrum Bajilo u Sremskim Karlovcima je dugačak 50 metara i odlikuje ga stalna prirodna temperatura od 11 stepeni C u svim vremenskim uslovima i periodima godine, budući da je ukopan u zemlju 30 metara pri samom njegovom kraju. Podrum Bajilo je pravo arhitektonsko remek delo i jedan je od najvećih u Sremskim Karlovcima, u čiji današnji izgled je uloženo mnogo ljubavi, sredstava, vremena, posvećenosti i strpljenja. Jedinstvenost podruma Bajilo je i drveno barik burad kapaciteta 225 litara, pažljivo preneto, pa sklapano duže vreme, u nameri da se u njemu u budućnosti čuva crveno vino. Zahvaljujući svom odličnom položaju u centru grada, prijatno i jedinstveno uređenom prostoru kojim preovlađuju prirodni materijali, kvalitetnim vinima i posluženju raznovrsne hrane sasvim usklađene sa vinima, u degustacionoj sali koja prima oko 55 posetilaca, podrum Bajilo omogućava nezaboravna iskustva i istinske doživljaje Fruške Gore.

O groždju

U vinogradima podruma Bajilo se gaje pretežno domaće i poneke internacionalne sorte. Od belih se posebno ističe italjanski rizling klon 54, selekcionisan na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Druga bela sorta vina je rajnski rizling, takođe značajna za karlovačko vinogorje, jer daje odlična vina. Kao nešto novo i sve zanimljivije ljubiteljima i potrošacima vina je bela autohtona sorta sila, nastala takođe na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima, ukrštanjem kevidinke i šardonea. Upotrebu domaćih sorti je podrum Bajilo nastavio zasadima muskatnih sorti neoplante i petresa namerom proizvodnje desertnog vina za  ljubitelje aromatičnih sorti. Od crnih sorti prisutni su odomaćeni portugizerkvalitetno crno vino poznato od davnina po svom izuzetnom ukusu, kao i sorte vranac kaberne sovinjon i od 2018 godine stiže domaća sorta probus. Ovaj porodični podrum godinama učestvuje na svim značajnijim sajmovima u Srbiji i dobitnik je na stotine plaketa, medalja, pehara i priznanja za kvalitet vina.

Početak

Porodica Bajilo je zasadila prve vinograde u selu Gornja Tijarica u Dalmaciji, najzastupljenija sorta Vranac.

Porodica se seli u Sremske Karlovce

porodica se seli u Sremske Karlovce, zasadili su svega par hektara vinove loze od sorti Buvije, Smederevka Slankamenka i bili su poznati po Vrancu koji su doneli iz Dalmacije.

Predrag Bajilo preuzima posao

Predrag Bajilo je preuzeo posao od oca i dede počeo je da se bavi ispitivanjem zemljišta tražeći pravi sortiment koji pogoduje tom zemljištu, proširio je zasade vinove loze.

Otvaranje podruma

Predrag Bajilo zajedno sa sinovima otvara i renovira do tada zapušteni podrum u centru Sremskih Karlovaca; počinju da se na najvišem nivou bave vinskim turizmom; vinogradi se šire na 22 hektara; počinju da sede autohtone sorte vinove loze koje su nastale u Sremskim Karlovcima, najpoznatije su Sila, Rizling Neoplanta, Petra i Probus.

Ekološka proizvodnja

Od ove godine kreće se sa ekološkom proizvodnjom vinove loze i samim tim i ekološkim vinom.

Naš mali tim:

Sila Bajilo
500,00 RSD

Domaća sorta, nastala ukrštanjem Kevedinke i Šardonea.

Petra Bajilo
600,00 RSD

Petra je snažna, aromatična, slatkog neodoljivog ukusa.

Traminac Bajilo
600,00 RSD

Traminac je muskatna sorta izraženog, slojevitog i bogatog mirisa, koji oblikuje cvetnim aromama sa primesama meda.

Portugizer Bajilo
500,00 RSD

Stara, odomaćena sorta predstavlja prepoznatljiv brend porodice Bajilo. Raskoš, svežina i voćnost, neodoljiva rubin boja, lagan ali jedinstven ukus, pravi je dar za svačija nepca.

Cabarnet Sauvignon BAJILO
700,00 RSD

Veoma popularna i svetski prepoznatljiva sorta groždja, svoje mesto i autentični izraz dala je i našim padinama.

Rose Bajilo
500,00 RSD

Roza kapljica je izraz mladosti i vedrine. Lepršave cvetne i voćne arome, primamljivih i laganih ukusa dala je prepoznatljiva muskatna nota sorte Muskat Hamburg.