Priča o pravljenju vina
Vinifikacija je skup operacija koje se vrše da se grožđe, odnosno šira transformira u vino. To je prva etapa u proizvodnji vina, dok se u drugoj vino obrađuje i stabilizuje, tj. osposobljava za neposrednu potrošnju ili dalje čuvanje.
Proces pravljenja vina
Umetnost pravljenja vina
Osnov za kvalitetno vino se dešava u vinogradu gde groždje mora da bude zdravo i očuvano.
Korak 1
Berba groždja
Berba počinje krajem avgusta i traje tokom septembra.
Korak 2
Muljanje groždja
Sledeća faza u radjanju vina je muljanje groždja ili proces u kome dolazi do odvajanja bobica od peteljki i listova. Nakon odvajanja od peteljki groždje odlazi u presu u kojoj se obavlja krajnji proces izdvajanja soka.
Korak 3
Fermentacija
Fermentacija je prirodni proces transformacije prirodnog groždjanog šećera u alkohol uz oslobadjanje ugljen dioksida i temperature kao sporednih efekata ovog procesa.
Korak 4
Odležavanje
Odležavanje proces u kome mlado vino sazreva i priprema se za izlazak u svet. Vino može da odležava u malim ili velikim buradima, najčešće od hrastovine, kao i u neutralnim posudama poput posuda od nerdjajućeg čelika.
Korak 5
Flaširanje
Flaširanje se vrši isključivo u bocama od 0.75l, i pušta se da odleži u posebnim prostorijama i uslovima.